Valkoselkätikka, White-Backed Woodpecker, Dendrocopos leucotos
Valkoselkätikka on näkynyt muutamiakin kertoja Helsingissä, mikä on aina kiva bongaus, sillä valkoselkätikka on uhanalainen Suomessa. Valkoselkätikka suosii vanhoja lehtimetsiä, joissa on paljon lahopuita ja onttoja runkoja. Tälläiset metsät tarjoavat sille ravintoa ja pesimäpaikkoja.
Tämän jutun pääkuvassa näkyvä rengastettu valkoselkätikkakoiras jäi niin hyvin kuviin, että sain siitä lähetettyä rengastustiedon Luomukselle, eli Luonontieteelliselle keskusmuseolle. Takaisin tuli tämän näköinen tieto:
Mielenkiintoista saada tietää esimerkiksi se, että kyseinen lintu on jäänyt samaan paikkaan, kuin missä se on rengastettu.
Faktoja valkoselkätikasta: (Lähde: Suomen Luonto.)
Tuntomerkit: Hartiat mustat, alaselkä valkoinen ja siivissä leveä valkoinen poikkijuovitus. Voimakkaan pitkittäisviiruiset kyljet. Punertava alaperä ja koiraalla punainen päälaki. Pituus 25–28 senttiä.
Jäljet luonnossa: Hakkaa lahoihin lehtipuihin suppilomaisia koloja etsiessään ravintoa. Jäljet selvästi näkyviä.
Ääni: Kutsu "kjyk" hiljaisempi ja sameampi kuin käpytikalla. Rummutus alkaa harvana ja kiihtyy loppuun.
Ravinto: Hyönteiset, joita etsii lahopuusta.
Lisääntyminen: Pesä yleensä lahossa koivussa tai haavassa, suuaukko noin kuusisenttinen. Munii toukokuussa 3–5 munaa. Haudonta 10 vuorokautta, pesäpoikasaika noin neljä viikkoa.
Levinneisyys ja runsaus: Soistuvat lehtipuuvaltaiset rantametsät. Harvinainen ja uhanalainen, mutta kanta kasvanut. Levittäytynyt Etelä- ja Keski-Suomeen kaakosta. Arvioitu kanta 200–250 paria.
Tiesitkö? Valkoselkätikan kanta putosi jyrkästi 1950-luvulta alkaen, ja vuosituhannen vaihteessa pesiviä pareja oli vain muutama kymmenen.
Briefly in English:
I have spotted the white-backed woodpecker several times in Helsinki, which is always an exciting find since it is an endangered species in Finland. This woodpecker prefers old deciduous forests with plenty of deadwood and hollow trunks, as these habitats provide both food and nesting sites.
The ringed male white-backed woodpecker featured in the main photo of this article was captured so well in my shots that I was able to submit its ringing details to Luomus, the Finnish Museum of Natural History. In return, I received the information showing in the image above.