Monopodi vai tripodi lintukuvaukseen? Entäs kuulapää, tilttipää vai keinupää? Lue vinkit!

Yllä: Kiikkupäässä kamera pysyy paikoillaan ilman jatkuvaa lukitusta

Jalustoja on kameroille paljon ja ne saattavat helposti hämmentää. En minäkään muusta tiedä, kuin siitä, mikä on hyvä omaan käyttööni.

Kuvailin aikaisemmin MFT-systeemin kameralla, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, ettei pitkälläkään telellä tarvinnut jalustaa oikeastaan koskaan. Lisäksi Lumix G9 kameran ja PanaLeica 100-400mm objektiivin kuvanvakautus olivat todella ensiluokkaiset, joten sekin vähensi jalustan tarvetta.

Pidin ja pidän tripodia, eli kolmijalkaa, melko vaivalloisena pitää mukana. Monesti olin tilanteessa, jossa vieressä olevat lintukuvaajat säätivät tripodiensa kanssa, kun minä oli jo ottanut kuvat linnusta ja kun he saivat systeeminsä pystyyn, oli kohdelintu jo iloisesti jatkanut matkaansa.

Sitten kamerani vaihtui painavampaan Sony A7 IV ja 200-600mm teleen ja olin jalustapohdinnan edessä. Toki tälläkin kuvailee käsivaralta, mutta kyttään monesti yhdessä paikassa paikalle saapuvia lintuja tai vaikkapa puunlatvassa nököttävää haukkaa. 

Tällöin kun pitelee tuollaista pidempää teleä, alkaa käsi väistämättä tärisemään ja väsymään, jolloin kuvanlaatu kärsii. Joten, mikä jalusta lintukuvaukseen?

Tripod, eli kolmijalka sekä tilttipää tai kuulapää

Tämä on varmastikin yleisin jalustayhdistelmä, mitä näkee. Itse en tosiaan ole pitänyt kyseistä yhdistelmää ainakaan lintukuvauksessa kovinkaan järkevänä näistä syistä:

  • Tripod painaa. Se painaa, vaikka kyseessä olisikin hiilikuituinen tripod
  • Tripodin siirtely paikasta toiseen on vaivalloista
  • Kuulapäällä kuvaaminen ei ole kovinkaan joustavaa, vaan pää lukitaan tiettyyn asentoon ja toivotaan tapahtuman tapahtuvan juuri siinä pisteessä
  • Hyvän hiilikuitutripodin hinta saattaa kohota todella korkeaksi

Hyvänä puolena tripodissa on toki se, että sillä kamera pysyy sillä ilman tukemista. En sano suinkaan, etten vielä tripodia hankkisi, mutta tällä hetkellä se tuntuu melko vieraalta ajatukselta.

Minulla oli tripodina alumiinen Benro ja siihen sopiva kuulapää. Jalustana ihan hyvä, painavahko, mutta tukeva ja asiansa hoitava. Sen yhdestä jalasta sai irroitettua monopodin, mikä lähtikin kuvausreissuilleni useammin, kuin itse tripod ja tästäpä huomasinkin, että monopod se olla pitää!

Yllä: Hippiäisen lennon pysäytys onnistui hämärässäkin jalustan ansiosta

Onko monopod hyvä lintukuvaukseen?

Lyhyesti: Kyllä on. Monopod soveltuu mielestäni monipuolisemmin lintukuvaukseen, kuin tripod. Ainakin kun puhutaan kuvauksesta, jonka lomassa saatetaan kävellä pitkiäkin matkoja. Hankin uuden monopodin, hiilikuituisen Benro Supadupan, jolla painoa n. 500g.

Miksi monopodi?

  • Erittäin kevyt kantaa matkassa mukana
  • Kätevä myös nopeisiin ja vaihtuviin tilanteisiin
  • Säänkestäviä malleja voidaan pitää myös vaellussauvana
  • Laadukkaalla monopodilla on kantokykyä myös todella suuriin teleihin

Mutta se, mikä tekee monopodista mielenkiintoisen on siihen laitettava pää, enkä suosittele suinkaan siihen kuula- tai edes tilttipäätä. Oma valintani monopodiin on kiikku, Sirui PH-10.

Tämä yhdistelmä tuntuu olevan aika lailla täydellinen. Toki kiikku on suurempi, kuin kuulapää, mutta sen tuoma monipuolisuus ja liikkuvuus on hämmästyttävä. Kiikun pointti on siis se, että siinä järkkäri pysyy paikoillaan siinä asennossa, kuin sen jätät. Ilman erillistä lukitusta. Jep - Todella kätevää.

Kuvitellaan vaikkapa tilanne, että lintu lentää puunlatvaan. Kiikun kanssa vain käännän kameran sitä kohti ja odotan tilannetta, minkä haluan kuvata. Linnun lähtiessä lentoon, voin seurata sitä ilman kitkaa, lukitusta, lukitusten availua tai muuta sellaista.

Miksi kiikkupää?

  • Lintukuvauksessa ihan ylivoimainen sen liikuteltavuuden vuoksi
  • Pitää kameran ilman lukitusta siinä asennossa, kuin kamerasi jätit
  • Varmatoiminen ja jämerä myös painavammalle objektiiville

Kiikkupään huono puoli on toki sen koko sekä paino. Hiilikuituisenakin tämä pää painaa n. kilon. Toki setin kokonaispaino on silti pienempi, kuin tripodissa. Mutta pää vie kamerarepussa jonkin verran tilaa. Sirui PH-10 kyllä toimitetaan pienen kovan kantolaukun kera, jolloin sitä voi kuljettaa niinkin.

Myös Benro Supadupa toimitetaan pussin kanssa. Hankin lisäksi pehmeäpintaista camo-teippiä, millä viimeistelin tämän setin.

Benro Supadupa ja Sirui PH-10 arvostelu

Etsin itselleni kevyttä ja laadukasta monopodia sekä siihen sopivaa päätä lintukuvaukseen. Näiden tulisi kannatella Sony a7 IV + 200-600 G OSS objektiivia ja kyseinen yhdistelmä jaksaa kyllä tarvittaessa suurempiakin kuormia pitää vaivatta.

Kummankin mukana toimitetaan tosiaan kantolaukku, mikä on kätevää. Supadupassa on lisäksi säädettävä rannehihna ja vaihdettava jääpiikki kuppimaisen jalan tilalle.

Benro Supadupa hyvät ja huonot puolet:

+ Kevyt, tämä monopodi painaa vain n. 500g

+ Laadukas ja tukeva. Ei huoju tai notku

+ Kätevä pikasäätö pituuden viimeistelyyn

+ Vaihdettava jääpiikki kupin tilalle

- Välillä loppuvaiheen pikalukitus tuntuu jumittavan ja välillä se napsahtaa melko kovaäänisestikin kiinni, mikä säikäyttää tirppoja

- Heijasteleva hiilikuitupinta. Suosittelen muillekin camo-teipin käyttämistä, toki jalkaosioita ei kannata teipata. Olisin kaivannut mattapintaista maalipintaa

Sirui PH10:

+ Laadukkaan ja tukevan oloinen

+ Pitää kameran ja objektiivin ilman lukitustakin paikoillaa

- Painava ja suuri. Vaikka pää on hiilikuitua, niin silti se painaa kilon

Ja yksi huomio vielä loppuun; Mikäli käytät Arca Swiss pikalevyjä, niin huomioithan, että niiden kiinnitys on heppoinen. Itse käytän tätä kiinnitystä objektiivissa ja vaikka siinä on kaksi kiinnityspistettä, niin jalkaa tulee siitä huolimatta kiristää ainakin kerran per kuvauskerta.

 Itselläni onkin aina kaulahihna kamerasetissä juurikin siltä varalta, että tämä kiinnityspiste pettää tai monopodi lipeäisi käsistä tms.

Seuraava hankinta onkin matalaprofiilinen jalka suoralla kiinnityksellä näiden hyödyttömien kiinnityslevyjen sijaan.

Briefly in English:

Tripods vs. Monopods for Bird Photography – My Experience

There are many tripods available for cameras, which can be overwhelming. Personally, I only know what works best for my needs.

When I used an MFT system camera (Lumix G9 + Pana-Leica 100-400mm), I rarely needed a tripod due to the excellent in-body and lens stabilization. I found tripods cumbersome to carry, and often, while others were setting up theirs, I had already taken my shots.

However, switching to a heavier Sony A7 IV + 200-600mm telephoto made me reconsider using a support system, especially when waiting in one spot for birds. Handholding such a lens for extended periods causes fatigue and reduces image quality.

Tripod – Pros & Cons

Tripods with a tilt or ball head are common in bird photography, but I found them impractical for my needs:

✅ Stability – Keeps the camera steady without support.
❌ Heavy – Even carbon fiber tripods add significant weight.
❌ Cumbersome to move – Setting up and adjusting position takes time.
❌ Ball heads are restrictive – Once locked, movement is limited.
❌ Expensive – A high-quality carbon fiber tripod can be costly.

I initially used an aluminum Benro tripod with a ball head, which was solid but heavy. The tripod's removable leg functioned as a monopod, and I found myself using the monopod far more often—leading me to realize that a monopod was the better choice for my photography style.

Is a Monopod Good for Bird Photography?

Yes! A monopod is much more practical for bird photography, especially if you walk long distances. I upgraded to a carbon fiber Benro Supadupa, which weighs just 500g.

Why a Monopod?

  • Lightweight – Easy to carry for extended trips.
  • Quick adjustments – Ideal for dynamic and changing scenes.
  • Weather-resistant models – Can even be used as a trekking pole.
  • Strong load capacity – Supports heavy telephoto lenses.

However, the real game-changer for me was the gimbal head instead of a ball or tilt head.

The Best Monopod Setup – Gimbal Head (Sirui PH-10)

Instead of using a ball or tilt head, I mounted a gimbal head (Sirui PH-10) onto my monopod.

Why? A gimbal allows free movement without needing to lock/unlock. The camera stays perfectly balanced in any position.

Why a Gimbal Head for Bird Photography?

✅ Unmatched mobility – Ideal for tracking moving subjects.
✅ Holds position without locking – The camera stays in place.
✅ Sturdy and reliable – Handles even heavy telephoto lenses.

🚨 Downsides?

❌ Size & weight – Even in carbon fiber, it weighs around 1 kg.
❌ Takes space in a camera bag – But comes with a hard case for transport.

Benro Supadupa & Sirui PH-10 Review

Since I needed a lightweight and sturdy monopod that could support my Sony A7 IV + 200-600mm, I tested this combination extensively.

Benro Supadupa (Monopod)

✅ Super light (500g)
✅ Stable & durable – No wobbling
✅ Quick height adjustments
✅ Swappable ice spike & rubber foot

❌ Locking system can get stuck occasionally
❌ Reflective carbon fiber surface – I covered mine with camo tape for better concealment.

Sirui PH-10 (Gimbal Head)

✅ Sturdy & reliable – Holds heavy setups with ease.
✅ Keeps the camera balanced without locking.

Bulky & heavy (1 kg)