Liejukana, Common Moorhen, Gallinula chloropus

Liejukana (Gallinula chloropus) on salaperäinen Suomen vesistöjen asukas. Liejukana on salaperäinen lintu, joka viihtyy Suomen rehevillä vesialueilla. Liejukana elää pääasiassa Etelä-Suomen järvillä, lammilla ja lahdilla, ja se on mielenkiintoinen, joskin arka seurattava.

Olen seurannut tämän linnun pesintää ja elämää parinakin vuonna ja kyllä, liejukana on erittäin arka ja piiloutuu heti, kun se havaitsee ihmisen. Avain sen tarkkailuun onkin odotella aivan rauhassa, liikkumatta ja kuvata pitkällä telellä. Liejukana palkitsee kyllä odotuksen.

Eroja liejukanan ja nokikanan välillä

Liejukanaa ja nokikanaa (Fulica atra) on helppo sekoittaa niiden samanlaisen elinympäristön ja sukulaisuuden vuoksi, mutta niillä on selkeitä eroja:

  1. Ulkonäkö:
    • Liejukanan nokka on punakeltainen, ja sillä on valkoiset kylkijuovat.
    • Nokikanalla on tumma höyhenpuku, valkoinen nokka ja otsakilpi.
  2. Koko:
    • Liejukana on pienempi ja sirompi kuin nokikana.
  3. Käyttäytyminen:
    • Liejukana on ujoilija ja viihtyy suojaisessa kasvillisuudessa, kun taas nokikana on rohkeampi ja viihtyy avoimemmilla vesillä

Liejukanat Suomessa ja uhat

Suomessa liejukana on harvinainen pesijä, jota tavataan pääasiassa eteläisessä osassa maata.

Elinympäristöjen häviäminen kosteikkojen kuivatuksen ja kasvillisuuden umpeenkasvun vuoksi on kuitenkin uhka liejukanan populaatiolle.

Kuvan liejukanat on kuvattu Viikissä, Viikin ojassa. Tällä hetkellä oja on kaivuutöiden alaisena, sillä Viikin läpi rakennetaan "Vihreää Siirtymää."  Liejukanan poikaset ehtivät juuri kasvaa ja toivon, että linnut selvisivät ojankaivuusta huolimatta ja että ne pesisivät uudelleen.

Mutta tulee mieleeni kieltämättä nämä jutut: https://www.sll.fi/helsinki/2024/03/28/ely-voisi-suojella-kuningaskalastajan/ , https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010646976.html .

"Kuningaskalastajasta oli kaupungilla tieto, se on kirjattu sen omaan Mustapuro-selvitykseen. Kaupungilla työt tilannut virkanainen ei kuitenkaan ollut tarkistanut alueen luontoarvoja; hän jopa lausui Helsingin Sanomissa, ettei niitä ole tapana tarkistaa (HS 21.3.2024). Se kuulosti kovin huolestuttavalta." - SLL

Vinkkejä liejukanan tarkkailuun ja kuvaamiseen

  1. Aikainen aamu: Liejukana on aktiivisimmillaan aamunkoitteessa, kun se etsii ruokaa rantavesissä. 
  2. Kuuntele ääniä: Sen erottuvat äänet auttavat paikallistamaan sen tiheän kasvillisuuden keskeltä.
  3. Kärsivällisyys ja etäisyys: Käytä teleobjektiivia tai piilokojua saadaksesi upeita kuvia häiritsemättä lintua.

Suojelun merkitys

Liejukana on olennainen osa kosteikkojen ekosysteemiä. Sen elinympäristöjen suojelu kosteikkoja ennallistamalla ja säilyttämällä turvaa paitsi liejukanan myös monien muiden kosteikkolajien tulevaisuuden.

Kuvattu: Panasonic Lumix G9, Pana-Leica 100-400mm