Guide Outdoor TJ650 LRF Pro lämpökamera arvostelu
Sain Ruodolta testiin Guide Outdoor TJ650 LRF Pro lämpökameran. Erittäin mielenkiintoista, sillä minulla ei ole aikaisempaa kokemusta lämpökameroista ja etenkin tälläinen korkeamman laatuluokan laite herätti kysymyksen: "Mitä tällä oikeastaan voi nähdä?" Sekä "Miten lämpökamera hyödyttää lintukuvaajaa?" Lukaisepa juttu, niin sitten tiedät!
Mitä laadukkaalla lämpökameralla voi nähdä?
Testikelit olivat lämppärin sekä kuvaajan kannalta haastavia; Plussakeliä, lumisadetta, sumua ja lopulta myös vesisadetta. Ajattelin, että eipä ainakaan tällä kelillä mitään näe. Itse en nähnyt välillä hölkäsen pöläystä.
Yllä video: Huipputason lämpökameran erottelukyky hämmästyttää
Yllätykseni olikin todella suuri katsoessani Guidella pikkulintuparvea. Uskomatonta! Se erotteli täysin selkeästi joka ikisen pikkulinnun. Ei viivettä, ei ongelmia.
Siirryin metsään kuvaamaan ja sama hämmästys, sillä tällä kertaa kamera löysi koko kantamaltaan joka ikisen linnun, mikä oksilla istui. Tarkistettuani kiikarilla ja järjestelmäkameralla lämppärin näyttämät kohteet, olivat ne mustarastaita jokainen. Osa hyvin kaukaa, osa lähempänä, mutta vaikuttavaa toimintaa jälleen Guidelta.
Guide Outdoor TJ650 LRF Pro käytettävyys:
Kameran yleinen käytettävyys on mallia: Todella helppo. Siinä on suomenkieliset valikot, jotka ovat selkeät ja nopeasti hallittavissa. Kamerassa ei ole ylimääräisiä nappuloita tai vipstaakkeja ja tälläisestä suunnittelusta pidän. Minulla on myös järjestelmäkamerani matkassa, enkä halua säätää mitään ylimääräisiä asioita kuvatessani lintuja.
Myös metsästäjälle on suurta etua siitä, että kamera on toimintavalmis nopeasti ja luotettavasti, jolloin itse voi keskittyä metsästykseen.
Kamera otetaan kaikessa yksinkertaisuudessaan käyttöön siis näin:
- Avaa paketti
- Lataa mukana tuleva akku mukana tulevalla laturilla
- Kiinnitä akku kameraan ja mene kuvaamaan
- Kuvia otetaan painamalla yhtä painiketta, samoin videokuvaa saa tallennettua näin
- Zoomi toimii kameran painikkeilla ja tarkennus okulaarirenkaasta kameran tapaan
Kamerassa on sisäinen muisti ja kamera voidaan liittää PChen tai Maciin mukana tulevalla kaapelilla ja näin siirtää kuvia ja videoita (Mac-tietokoneeseen tarvitset mahdollisesti myös USB-adapterin.) Toki kamerasta löytyy myös bluetooth ja wifi ja puhelimeen oma sovellus, mutta jos et halua luoda tilejä ja hoitaa homman mahdollisimman yksinkertaisesti, niin tietokoneeseen yhdistämällä se onnistuu suitsait.
Kameran ergonomia on huipputasoa. Kameraa on helppo pidellä ja käyttää yhdellä kädellä, eikä sen kanssa tarvitse miettiä vaihtelevaa keliä. Kamera on kevyt ja se pysyy kädessä hyvin. Siihen saa itse viriteltyä jonkinlaisen kaularemmin, jolloin laite on vielä nopeammin löydettävissä käyttöön.
Väripaleteista sen verran, että esimerkkikuvissani on väripalettimalli Iron. Se on mielestäni selkein ja miellyttävin silmälle, tokikin tämä on hieman makukysymys.
Tarkennus toimii tosiaan okulaarirenkaasta, eli samaan tapaan, kuin kameran objektiivissa on. Tarkennuksella saadaan tarvittaessa todella yksityiskohtaista kuvaa, kuten esimerkkivideolta voi talitintin kohdalla tämän todeta. Tokikaan lämpökameraa ei ole tarkoitus käyttää varsinaisesti lajitunnistukseen, vaan havainnontiin ja kohteen löytämiseen.
Itse havaitsin myös, että on helpompi havannoida laajempaa aluetta, kun tarkennus ei ole aivan tarkimmillaan. Eli tällöin yksityiskohtia ei näy niinkään paljoa, mutta linnut esimerkiksi silti näkyvät kirkkaina pisteinä. Tämän jälkeen kohteeseen voi toki tarkentaa.
Loppusanat:
Kuten esimerkkikuvista ja videosta voidaan päätellä, niin Guide Outdoor TJ650 LRF Pro on todella kykenevä lämpökamera. Se löytää pienetkin kohteet helposti, myöskin plussakelillä. Voidaan vain kuvitella sen toimintavarmuutta silloin, kun keli viilenee ja kohteet suurenevat.
Itse olen todella yllättynyt tästä ja varmastikin tulen hyödyntämään lämpökameraa jollain tasolla luontokuvauksessa, sillä se kyllä nopeuttaa kuvauskohteiden löytämistä.
Voisin kuvitella TJ650 LRFn soveltuvan esimerkiksi pöllöjen bongaukseen erityisen hyvin. Näin pöllöjä voidaan myös havainnoida kauempaa niin, etteivät ne häiriinny.
Laitteelta hintaa kyllä löytyy, mutta niin löytyy toki myös sitä kapasiteettiakin. Tässä LRF-mallissa on siis myös laseretäisyysmittari (Laser Range Finder), kompassi, gyroskooppi, näin esimerkiksi.
Ilman etäisyysmittaria olevia mallejakin kyllä löytyy ja voisin seuraavaksi testailla myös ihan tuollaista "karvalakki"-mallin lämpökameraa.